Friday, 11 October 2013

JOM BUAT PUDING TRIFFLE

Teks: Hayati Shahadan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Malam tadi pergi beli barang-barang rumah yang dah banyak kehabisan di Tesco, Klang bersama Suami dan anak-anak . Actually nak cari barang-barang sempena raya haji juga sebab tahun ni Family In Law beraya di rumah kami. Jadi banyaklah barang dapur nak kena top upkan. Masuk je parking lot lengang je, parking pun senang dapat. Bila kami melangkah masuk ke dalam semua kedai sedang di selenggara patutlah tak ramai orang yang berkunjung kesini kan. Apa pun bila kami masuk dalam pasaraya tesco boleh di katakan ramai jugalah yang tengah bershopping barang-barang keperluan.

Masa pergi memang jalan jam sana sini mungkin sebab jumaat malam orang dah gerak nak balik kampung bagi sesiapa yang bercuti panjang. Tetapi bagi kami malamlah nak pergi menyopphing sebab hari ini kami dah ada plan nak bercuti di SEKIN RESORT, Sekinchan (ditaja oleh UCU suami ye) Syukur Alhamdulillah, terima kasih ye UCU Sekeluarga kerana menaja penginapan kami. :-)

Balik je rumah mula menyusun barang-barang mengikut categori kemudian sambung membasuh pinggan kerana sebelum kami meninggalkan rumah air pula tiada. Kemas peti ais dan barulah mula membuat puding. Jom mulakan. sediakan pen dan kertas ye :-)

PUDING TRIFFLE



Bahan-bahannya:



1- Susu Cair (Saya suka susu Ideal)
2- Tepung Kastard (Jenama apa-apa pun boleh)
3- Kek Gulung (nak sedap perisa pandan)
4- Coktail/nata de coco/ buah-buahan segar potong (Saya suka letak nata de coco dan buah segar potong)
5- Jeli Kristal NONA (Saya suka guna prisa strawberry sebab merah itu cantik)
6- Buah - Buahan segar (Strawberry/Kiwi/Anggur cari yang masam tuk dipadankan dengan kemanisan jeli)
7- Air



Cara-caranya:


Masak 1 tin Susu Cair dengan satu tin air dan gula ikut kemanisan yang kita nak masak seketika dengan api perlahan. Kemudian bancuh 4 sudu tepung kastard dengan sedikit air dan masukkan dalam periuk sedikit demi sedikit sambil mengacau untuk mengelakkan tepung kastard berketul-ketul dan kacau sehingga berbuih.


Masukkan Kek gulung, buah potong dan nata de coco kedalam bekas.


Tuangkan susu cair yang dah dimasak tadi kedalam bekas berisi kek, buah potong dan nata de coco.


Sementara menunggu sedikit sejuk potong buah-buahan hiasan dan hias ikut kreativiti sendiri.



Masak Jeli Kristal Nona sehingga berbuih  kemudian tuangkan kedalam bekas. (Jeli tak perlu tambah gula sebab dah manis cuma tambah air mengikut sukatan yang di beri)



Tada.. dah siap pun puding triffle saya jgan lupa masukkan kedalam peti sejuk barulah makan.


Cubalah buat sendiri ye.. Ermm.. Sedapnyer..

Jumpa lagi di entry berikutnya ye.. 







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...