Wednesday, 8 January 2014

Project Jubah

Teks: Hayati Shahadan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Rasanya dekat seminggu nak update blog tetapi ada saja perkara yang lebih penting perlu di selesaikan. Alhamdulillah hari ini ada masa untuk menulis blog. Banyak juga project-project yang nak di buat memandangkan anak-anak bersekolah dan hanya tinggal anak yang kecil sahaja menemani pagi-pagi mama.

Sudah dekat 3 hari Jubah ini siap. Jom layan gambar-gambar pembikinan Jubah oleh penjahit yang baru belajar menjahit. Walaupun tak se professional tukang jahit tetapi sangat seronok bila Jubah dah siap. Seronoknya menjahit.Jubah berzip di hadapan dan Kembang di bawah.Process memasangkan zip.

Tapak jahit biasa.

Perlu tukar tapak zip sorok untuk nampak lebih kemas semasa menjahit.

Turunkan tapak zip sorok pada zip dan jahit sehingga ke hujung kepala zip jagan lupa matikan jahitan.Matikan jahitan bawah zip. Untuk lebih kemas gunakan tapak zip biasa.Jahit lapik leher.
Selepas jahit, bila di buka akan kelihatan seperti ini. Jahit tepi sekeliling lapik.Untuk kedutan kain di bawah, jahit kasar-kasar di atas kain.Untuk membentuk susunan seperti di gambar.Lebihkan benang untuk memudahkan process menarik kedutan.Gambar yang lebih jelas
Dah siap. Jubah berzip di hadapan untuk persediaan bila ada baby lagi nanti.Jubah yang sudah siap. Memang sengaja buat longgar.Lagi satu hasil jahitan iaitu baju blouse fish tail.Selamat menjamu mata.

<<Seronoknya Menjahit>>No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...