Thursday, 28 November 2013

MAKE OVER ALAS IRON

ANDA MEMPUNYAI MASALAH ALAS IRON KOYAK?? JOM MAKE OVER BERSAMA.

Teks: Hayati Shahadan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pagi tadi nak iron baju mengeluh bila tengok alas iron yang sudah koyak. Sebenarnya dah lama nak beli yang baru tetapi asal shopping je selalu lupa. Anda pernah tak mempunyai masalah yang serupa. Hari ni saya nak tunjuk ajar cara-cara make over alas iron menggunakan kain yang ada di rumah.

Saya akan tunjukkan cara yang mudah. Kepada sesiapa yang tidak ada mesin pun boleh jahit dengan tangan. Tak ada masalah.


Alas Iron yang sudah siap di make over.

Bahan-bahan asas yang di perlukan:

1) Kain semeter (dapatkan kain yang tebal lagi elok)
2) Mesin jahit @ Jarum tangan (untuk menjahit)
3) Benang (ikut colour kain lagi cantik)
4) Tali (Jika tiada boleh guna tali alas iron yang dah koyak)
5) Gunting 


Alas Iron yang Koyak



Bentangkan kain dan tekapkan alas iron yang koyak, gunting dan jahit di sekililingnya.



Letakkan alas kain tadi di atas iron board untuk mengukur ketepatan



Nampak tak tali tu asalnya dari alas kain yang koyak. Tarik sahaja mengikut acuan iron board. Siap.

Kepada sesiapa yang mengalami masalah alas iron yang koyak, cubalah tutorial ni. Semoga ianya membantu.

Kalau perlukan tunjuk ajar yang lebih detail, jangan segan-segan PM saya ye. Insyaallah saya akan cuba membantu.









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...